Coastal Conservation Center

Coastal Conservation Center

Scope and Areas of Work

The Coastal Conservation Center is a 5,600sf timber frame building with a standing column geothermal well system, including an underground holding tank. This project included site work, a concrete foundation, tie-in to existing septic, wood framing, board and batten siding, paneled roof system with asphalt shingles, windows, doors, gypsum drywall, painting, miscellaneous other finishes, composting toilets, hardwood flooring in the main hall and on the mezzanine, mechanical and electrical systems.

This project was completed while the Sandy Point Discovery Center remained open. The Discovery Center would have daily field trips from local schools with elementary school age children visiting for educational presentations. As well, the site was used considerably on the weekends by families. Turnstone Corporation and its team of field personnel worked with the onsite staff to ensure the safety of all who visited and to help the owner with any logistical concerns that they might have had. It was a small site and much consideration had to be given to when some of the big items were delivered or completed. For instance, on the day of the lift for the timber frame, there was a large crane used that took up the majority of the parking that was available. Turnstone Corporation carefully considered all of the options with the owner and put a plan in place for that day to ensure that their daily operations were affected minimally. The crane arrived early so that it could be set up before any visitors or the staff arrived and there were extra personnel on the job to help in maintaining a safe work site for all.